Auton varaosien ostaminen netistä: Vinkit ja varoitusmerkit

Netti tarjoaa nykyisin markkinapaikan käydä kauppaa melkein millä tahansa. Myös auton varaosat löytävät ostajansa entistä useammin netin kautta, ja netti voikin olla kätevä alusta löytää omaan ajoneuvoon varaosat edullisesti. Netissä piilee myös vaaroja, joten varaosien ostajienkin on syytä olla tarkkana, jotta välttyy hukkaostoksilta.

Moni ostaa varaosat netistä hinnan vuoksi

Yksi keskeinen syy tilata auton varaosat netistä, on edullinen hinta. Netistä ostaminen voi tuoda monen varaosan kohdalla jopa sadan euron säästöt. Esimerkiksi BMW varaosat voivat olla normaalisti hyvin kalliita, mutta netistä ne voi saada tarjoushintaan. Moni verkkokauppa, kuten Trodo, tarjoaa BMW varaosat usein huomattavasti edullisemmin kuin fyysisissä tarvikekaupoissa.

Monet verkkokaupat tarjoavat auton osia eri automerkkeihin, eikä verkkokauppoja rajoita varaston koko samalla tavalla kuin fyysisiä kauppoja. Esimerkiksi edellä mainitun Trodon verkkokaupasta löytyy BMW-osien lisäksi myös Audi varaosat, kuten myös osat lähes mihin tahansa automerkkiin. Audi varaosat netissä kattavat kaiken moottorin varaosista jarruihin ja jäähdytyksestä valaistukseen. Myös Audi varaosat hankitaan usein netistä juuri edullisen hinnan vuoksi.

Palautusoikeus ja toimituskulut

Auton varaosia ostettaessa netistä kannattaa aina tutustua verkkokaupan palautusehtoihin sekä toimituskuluihin. Moni verkkokauppa, kuten edellä mainittu Trodo, myöntää verkkotilauksille palautusoikeuden. Tämä ei ole kuitenkaan aina itsestään selvää varsinkaan ulkomailta tilattaessa.

Monet auton osat voivat olla hyvin painavia, mikä voi nostaa niiden toimituskuluja. Varsinkin uudet kauppapaikat netissä voivat kuitenkin tarjota hyvin edullisia toimituksia tai jopa ilmaisia toimituksia eri puolille Suomea. Myös edullisimpia osia ostettaessa toimituskuluihin on syytä kiinnittää huomiota, sillä ne voivat olla suuremmat kuin halvimmat varaosat itsessään.

Käytettyjen osien markkinat

Yksi hyvä tapa säästää auton huolto- ja korjauskuluissa nykyisin, on hyödyntää niin sanotut jälkimarkkinat. Netistä on mahdollista tilata myös käytettyjä alkuperäisosia, joita saadaan esimerkiksi autopurkamoilta. Osat ovat alkuperäisiä, joten ne käyvät varmasti samaan korimalliin.

Tyypillisesti käytetyt alkuperäisosat tarkistetaan ennen kuin ne asetetaan myyntiin. Tämä voikin olla autoilijoille erittäin kätevä tapa tilata hyväkuntoisia osia edullisesti omaan autoon varsinkin silloin, kun tehdastakuu ei ole enää voimassa. Esimerkiksi käytetyt BMW varaosat ja Audi varaosat löytyvät netistä usein huomattavan edulliseen hintaan, joka voi houkutella päivittämään autoa parempaan uskoon myös silloin, kun välttämätöntä tarvetta ei ole.

Tilaa vain luotettavista verkkokaupoista

Netissä piilee paljon vaaroja, joihin voi törmätä myös auton varaosia ostaessa. Autoilijan kannattaakin ostaa osia vain hyvämaineisista verkkokaupoista tai sosiaalisessa mediassa myyjiltä, joiden palveluihin aiemmat asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Ostokset on syytä tehdä aina vain turvallisilla sivustoilla, jotka ovat SSL- tai TLS-salattuja. Tällöin sivuston verkko-osoite alkaa https://, eikä http://.

Hyvämaineisia kauppapaikkoja on tärkeää suosia siitäkin syystä, että myös usein vaihdettavat osat, kuten jarrupalat ja renkaat, vaikuttavat suoraan myös ajoneuvosi turvallisuuteen ja suorituskykyyn. Kiinnitä aina huomiota myös verkkokaupan asiakaspalvelun tavoitettavuuteen, jotta voit tarvittaessa kysyä neuvoa oikean varaosan valinnassa.

Hintojen vertailu on netissä helppoa, joten muutamilla klikkauksissa voi säästää pitkän pennin. Muista kuitenkin huomioida toimitusaika, sillä varsinkin ulkomailta käsin tehdyissä toimituksissa voi kestää jopa useita viikkoja pahimmillaan.