Muualta Lapista

Jääkausi lyhenee, kun ilmastonmuutos etenee, joten Inarijärven ammattikalastajat joutuvat sopeutumaan

Matti Ropponen on nähnyt erämaajärven armottomat tyrskyt ja peilityynen pinnan. Hän on kalastanut Inaria pian 70 vuotta.

Verkot selväksi. Eläkeläisammattikalastaja Matti Ropponen oli toissa keväänä Inarilaisen juomusvieraana. Inarijärven kalapaikat ja kalastuskulttuurin hyvin tunteva Roppos-Matti sanoo, että Inarijärvellä ei sellaista kalaa tunnetakaan kuin "roskakala". – Etelässä puhutaan roskakalasta, mutta meillä kaikki kala on hyvää ja arvokasta. Myös Inarijärven matikka ja hauki ovat hyviä ruokakaloja, ja niillekin on paikkansa, siinä missä siialla ja taimenellakin. Kuva: Ville Vaarala

Heinäkuu 1955. Kolmivuotias Matti Ropponen on isän, äidin ja isoveljen kanssa Inarijärven Hirvinuorassa kalastamassa. Isä antaa Matille kunniatehtävän – hän saa pitää ensimmäistä kertaa käsissään uistinkelaa. Siimannokassa uiskentelee pelti, johon saattaa iskeä punalihainen hetkenä minä hyvänsä.

Joss

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä